44 milyar dolara satın alınan Twitter, 12 milyar dolarlık X oldu


2022 yılının Ekim ayında Elon Musk tarafından 44 milyar dolara satın alınan Twitter, yeni adıyla X, değer kaybetmeye devam ediyor. Şirketin adı X olarak değiştirildikten sonra, platformda birtakım değişiklik yapılmaya ve platform yeniden inşa edilmeye başlandı. Tüm bu radikal değişimler, birazda Elon Musk’ın tavırları platformun değer kaybetmesine sebep oldu.

Hatırlatmak gerekirse Elon Musk, 2023 yılının Mart ayında X ( o zamanki adıyla Twitter) çalışanlarına gönderdiği bir e-postada, hisse senedi ödemelerinin 20 milyar dolar değerleme üzerinden gerçekleşeceğini belirtmiş ve platformun güncel değeri hakkında bilgi vermişti.

Dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden biri olan ve Ağustos 2023 itibariyle yönetim altındaki varlıkları 11,7 trilyon dolardan fazla olan Fidelity, X’in değerinin, Elon Musk tarafından satın alındığından bu yana yüzde 70’ten fazla düştüğünü ve platformun 12 milyar dolar değerlemeye gerilediğini öne sürüyor. X hissedarları arasında yer alan Fidelity, Elon Musk’ın 44 milyar dolar toplamasına katkı sağlayan yatırımcılardan biriydi.

Değerlemenin düşmesinde, Elon Musk’ın New York Times’ın DealBook Summit etkinliğinde yaptığı yaptığı röportaj sırasında X’i boykot eden ve reklam vermeyi durduran reklamverenlere “go fuck yourself” demesiyle Kasım ayındaki yüzde 10,7’lik kesinti yaşanmasının etkisi de var. Elon Musk, “Bu reklam boykotunun yapacağı şirketi öldürmek olacak ve tüm dünya bu reklamcıların şirketi öldürdüğünü bilecek.” demişti.

Elon Musk tarafından satın alınmadan önce reklam satışlarından çeyrek başına 1 milyar dolardan fazla kazanan X’in, 2023 yılının tüm reklam gelirlerinden 2,5 milyar dolar kazanç elde ettiği tahmin ediliyor.