Intel’den kurumsal odaklı yapay zeka yazılım şirketi: Articul8 AI


Intel, dijital altyapıya yatırım yapmaya odaklanan alternatif varlık yöneticisi DigitalBridge ile birlikte Articul8 AI isimli kurumsal odaklı yapay zeka yazılım şirketi kurduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, Articul8 AI yatırımcıları arasında DigitalBridge’in yanı sıra Fin Capital, Mindset Ventures, Communitas Capital, GiantLeap Capital, GS Futures ve Zain Group yer alıyor.

Yapılan açıklamaya göre, Articul8’in CEO’su Intel’in Veri Merkezi ve Yapay Zekâ Grubu’nun eski Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Arun Subramaniyan olurken, ekibin geri kalanının ise eski Intel çalışanlarından oluştuğu belirtildi. Intel’in, yüzde kaçına sahip olduğu belirtilmeyen yeni şirketin değeri hakkında da açıklama yapılmadı.

Intel tarafından ilk etapta Boston Consulting Group için geliştirilen ve Boston Consulting Group’un güvenlik gereksinimlerini karşılayacak, veri mezkezlerinde çalışan, metin ve görüntüleri okuyabilecek olan platform, finansal hizmetler, havacılık, yarı iletkenler ve telekomünikasyon da dahil olmak üzere yüksek düzeyde güvenlik ve özel alan bilgisi gerektiren endüstri segmentlerindeki kurumsal müşterilere ölçeklendirildi.

Intel ve DigitalBridge tarafından paylaşılan bilgilere göre, kuruluşların dünyanın en zorlu sorunlarını çözmelerine yardımcı olmaya odaklanan Articul8’in tam yığın, dikey olarak optimize edilmiş GenAI yazılım platformu, şirketlerin kurumsal düzeyde güvenli GenAI uygulamalarını hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde oluşturmasına, dağıtmasına ve yönetmesine olanak tanıyor.

“Derin yapay zeka ve HPC etki alanı bilgisi ve kurumsal düzeyde GenAI dağıtımlarıyla Articul8, Intel ve daha geniş müşteri ve iş ortakları ekosistemimiz için somut iş sonuçları sunmak için iyi bir konumda.” diyen Intel CEO’su Pat Gelsinger, “Intel, yapay zekayı her yerde hızlandırırken, Articul8 ile işbirliğimizin devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Günümüzde her küresel kuruluş, GenAI yeteneklerini iş akışlarına entegre etme konusunda zorlanıyor. Articul8, işletmelerin kendi özel verilerinden değer elde etmelerine olanak tanıyan, ölçeklenebilir ve dağıtımı kolay bir GenAI yazılım platformu oluşturdu.” diyen DigitalBridge CEO’su Marc Ganzi, “GenAI’yi dijital altyapıyı yönlendiren önemli bir güç olarak görüyoruz ve Articul8’in büyümesini desteklemek için Intel ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.