Elon Musk, Tesla’da yüzde 25’lik oy kontrolüne sahip olmak istiyor


Elon Musk, sahibi olduğu sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, Tesla’da yüzde 25’lik oy kontrolüne sahip olmak istediğini, aksi taktirde şirketi yapay zeka ve robotik alanında lider olacak şekilde büyütmekten rahatsız olduğunu belirtti.

Halihazırda 411 milyon adet Tesla hissesi bulunan ve şirketin yüzde 13’üne sahip olan Elon Musk, “Etkili olmaya yetecek kadar, ancak devrilmeyecek kadar da değil. Yüzde 25’lik oy kontrolüne sahip olmadıkça, Tesla dışında ürünler üretmeyi tercih ederim. Tesla’nın tek bir girişim değil, bir düzine girişim olduğunu anlamıyorsunuz. Tesla ile GM’nin yaptıkları arasındaki farka bakın.” ifadelerini kullandı

Ayrıca Musk, Fidelity ve diğer Tesla hissedarlarını şu ifadelerle eleştirdi: “Hisse senedi sahipliğinin tek başına yeterli motivasyon olmasına gelince, Fidelity ve diğerleri de benimle benzer hisselere sahip. Neden işe gelmiyorlar?”

Elon Musk, X’ten yaptığı ikinci paylaşımda ise şunları yazdı:

“Tesla yönetim kurulunun harika olduğunu belirtmeliyim. Yeni bir “tazminat planı” olmamasının nedeni, Delaware tazminat davamda hâlâ bir karar bekliyor olmamız. Bunun duruşması 2022’de yapıldı, ancak henüz bir karar verilmedi.

“Tazminat planını” tırnak içine aldım, çünkü benim açımdan bu öncelikle Tesla’da doğru miktarda oy etkisi sağlamakla ilgili.

25’e sahipsem, bu etkili olduğum anlamına gelir, ancak iki kat daha fazla hissedar bana karşı oy kullanırsa geçersiz kılınabilir.

15 veya daha düşük bir oranda, beni geçersiz kılmak için lehte/aleyhte oy oranı, şüpheli çıkarlar tarafından ele geçirilmeyi çok kolaylaştırır.

Bunu başarmak için çift sınıflı bir oylama yapısından memnun olurdum, ancak Delaware’de halka arz sonrası bunu başarmanın imkansız olduğu söylendi.”