İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, ISS’te 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak


Axiom Space’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giden ilk tüm Avrupa ticari astronot misyonu olan Axiom 3 veya kısa adıyla Ax-3, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle 19 Ocak Cuma TSİ 00:49 civarlarında başarıyla fırlatıldı.

Fırlatma sonrası kurulan ilk canlı bağlantıda konuşan Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir.” şeklinde olmuştu.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Ax-3 mürettebatını taşıyan SpaceX Dragon uzay aracı, 20 Ocak Cumartesi TSİ 13:45 civarlarında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarıyla kenetlendi. SpaceX Dragon uzay aracının kenetlenmesinden sonraki tüm işlemlerin tamamlanmasıyla Ax-3 mürettebatı TSİ 15:15’te Uluslararası Uzay İstasyonu’na giriş yaptı.

Uluslararası Uzay İstasyonu giriş yaptıktan sonra Dünya’ya seslenen Gezeravcı, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir.” dedi.

Axiom Space tarafından aktarılan bilgilere göre, planlanan 14 günlük görevi sırasında Axiom 3 mürettebatı, 30’dan fazla deney ve 50’den fazla sosyal yardım görevi yürüterek yörüngedeki laboratuvarda yaşayacak ve çalışacak. Uçuş sırasında olduğu kadar, görev öncesinde ve sonrasında yerde toplanan insan araştırma verileri, Dünya’daki ve mikro yerçekimindeki insan fizyolojisinin anlaşılmasını geliştirecek. Ayrıca bu misyon, keşifleri gezegen dışına taşımak için endüstriyel ilerlemeler ve teknolojik gelişim fırsatlarından yararlanacak.

Alper Gezeravcı, ISS’te ne yapacak?

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK Uzay ve çeşitli kurumlar tarafından hazırlanan 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak. Bu deneyler, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi alanlarda çeşitlilik gösteriyor.

ABD ve İspanya’dan misyon lideri Michael López-Alegría, İtalyan’dan Walter Villadei, Türkiye’den Alper Gezeravcı ile ve İsveç ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Marcus Wandt’tan oluşan Ax-3 mürettebatı, görevlerinin tamamlanmasıyla SpaceX Dragon uzay aracı ile dünyaya geri dönecek. 2 Şubat Cuma günü dünyaya dönmesi planlanan mürettebatın saat kaçta dünyaya giriş yapacağı henüz bilinmiyor.