Ekşi Sözlük’ün erişim engeli kaldırıldı


21 Şubat 2023’te Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla erişime engellenen, 2 Mart 2023’te erişim engelinin kaldırılmasına karar verilen, sonrasında yeniden engellenen Ekşi Sözlük’ün erişim engeli kaldırıldı.

Erişim engelinin ardından eksisozluk111.com ve benzeri gibi farklı alan adlarıyla hizmet vermeye devam eden Ekşi Sözlük, Ankara 4.Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği erişim engeli kararına itiraz ederek Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi, erişim engellemesi kararının Anayasa’nın 26. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine, ifade özgürlüğü ihlalinin sonuçlarını ortadan kaldırmak amacıyla, kararın bir örneğinin Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

Ekşi Sözlük’ün CEO’su Başak Purut, eksisozluk.com’da yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

“Anayasa Mahkemesi’nin Ekşi Sözlük lehine verdiği kararın kapatma kararını veren mahkemeye tebliğ edilmesi sonrasında karar kaldırılarak BTK’ya tebliğ edildi. BTK’nın sitesinde de engel kaldırılmış görünüyor.

Şu an için bazı ISS’lerde henüz uygulanmaya başlanmadıysa da çoğunluk ISS’den eksisozluk.com’a girilebilmekte.

hakkımızın Türkiye’nin en yüksek mahkemesi tarafından teslim edilmesi çok güzel ama yaşanan hukuksuzluklar nedeniyle buna mecbur kalmış olmamız üzücü ve yorucu.

Oh be! Herkese benden çay!”