OpenAI, ABD’li başkan adayının sesini taklit eden Dean.Bot’u askıya aldı


OpenAI, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Demokrat Parti Başkanlık Aday Adayı Dean Phillips’in sesini taklit eden Dean.Bot’u geliştiren geliştiricinin hesabını askıya aldı. ChatGPT destekli bir yapay zeka ses botu olan Dean.Bot, Phillips’in kampanyasını desteklemek amacıyla tasarlanmıştı.

Web sitesini ziyaret eden ve Dean.Bot’u kullanmak isteyenler, ilk önce bir uyarı mesaj ile karşılaşıyor ve yapay zeka ses botunun amacını anladıklarını doğrulaması gerekiyordu:

“Merhaba! Dean Phillips’in konuşabileceği bir yapay zeka ses botu yaptık.

Bunun eğlenceli bir eğitim aracı olması amaçlanıyor ve mükemmel değil. Ses robotu onun gibi ses çıkarıyor ve onun fikirlerinden yararlanacak şekilde programlanmış ancak yanlış, hatalı veya söylenmemesi gereken şeyleri söylemesi mümkün.

Herhangi bir şey sormaktan çekinmeyin, ancak lütfen cevapları biraz ihtiyatlı bir şekilde kabul edin!

Lütfen Dean Bot’un amacını ve sınırlamalarını anladığınızı doğrulayın.”

Dean.Bot’un amacı potansiyel destekçilerle etkileşim kurmak ve aday adayının mesajlarını herkese ulaştırmaktı. Dean.Bot’un önerilen komutları arasında “Hayat hikayen nedir?”, “Çoğu insan hangi konuda seninle aynı fikirde değil?” ve “Neden Trump’ı yenebileceğinizi düşünüyorsunuz?” gibi sorular yer alıyordu.

Geliştirici hesabı OpenAI tarafından askıya alındıktan sonra kısa bir süre daha diğer açık kaynaklı yapay zeka araçlarıyla çalışmaya devam eden ve ardından tamamen kapatılan Dean.Bot’un web sitesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Önümüzdeki 5 yıl içinde herkesin yapay zekayı kullanarak herhangi bir zamanda Başkanlarıyla doğrudan konuşabileceği ve Başkanın bu konuşmaların toplu geri bildirimlerinden bir şeyler öğrenebileceği bir dünya hayal edebiliriz.

Bu yapay zeka araçlarının iyilik için kullanılmasını umuyoruz ve en azından bunların demokrasi adına olumlu bir şekilde kullanıldığından emin olmak için daha sonraki gelişimlerini nasıl düzenleyeceğimiz konusunda daha önemli konuşmalar yapmaya başlıyoruz.”

Bu olaydan bir hafta önce OpenAI, 2024 ABD Başkanlık Seçimleri öncesi aldığı karar ile ChatGPT ve Dall-E yapay zeka araçlarının seçim kampanyaları için kullanılmasını yasaklamıştı. Şirket, kararı şu sözlerle açıklamıştı.

“Seçimlerin bütünlüğünü korumak, demokratik sürecin her köşesinden işbirliği yapmayı gerektiriyor ve teknolojimizin bu süreci baltalayacak şekilde kullanılmadığından emin olmak istiyoruz.

Araçlarımız insanlara günlük yaşamlarını iyileştirme ve devlet hizmetlerini geliştirmek için yapay zekayı kullanmaktan hastalar için tıbbi formları basitleştirmeye kadar karmaşık sorunları çözme gücü veriyor.

Yapay zeka sistemlerimizin güvenli bir şekilde oluşturulduğundan, dağıtıldığından ve kullanıldığından emin olmak istiyoruz . Her yeni teknoloji gibi, bu araçlar da faydalar ve zorluklarla birlikte gelir. Bunlar aynı zamanda emsalsizdir ve araçlarımızın nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla şey öğrendikçe yaklaşımımızı geliştirmeye devam edeceğiz.

Dünyanın en büyük demokrasilerinde 2024’teki seçimlere hazırlanırken yaklaşımımız, doğru oylama bilgilerini artırarak, ölçülü politikaları uygulayarak ve şeffaflığı artırarak platform güvenliği çalışmalarımızı sürdürmektir. Olası suiistimalleri hızlı bir şekilde araştırmak ve ele almak için güvenlik sistemlerimiz, tehdit istihbaratı, hukuk, mühendislik ve politika ekiplerimizin uzmanlığını bir araya getiren, seçim çalışmalarına adanmış işlevler arası bir çabamız var.”

OpenAI’ın, Dean.Bot’un geliştiricisinin hesabını askıya alması, özellikle siyasi adayları taklit eden yapay zeka destekli sohbet botlarına geçit vermeyeceğini açıkça gösteriyor.