Apple, Avrupa Birliği’nde iOS, Safari ve App Store’da yapılacak değişiklikleri duyurdu


Apple, Mart 2024’te yürürlüğe girecek olan Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uyum sağlamak amacıyla, Avrupa Birliği’nde (AB) iOS, Safari ve App Store’da yapılacak değişiklikleri duyurdu. Değişiklikler arasında 600’den fazla yeni API, genişletilmiş uygulama analitiği, alternatif tarayıcı motorlarına yönelik işlevler ve uygulama ödemelerini işleme ve iOS uygulamalarının dağıtımına yönelik seçenekler yer alıyor. Her değişiklikte Apple, DMA’nın AB kullanıcıları için oluşturduğu yeni riskleri azaltan ancak ortadan kaldırmayan yeni koruma önlemleri getiriyor. Apple, bu adımlarla AB’deki kullanıcılara mümkün olan en iyi, en güvenli deneyimi sunmaya devam edecek.

Ödemeleri işleme ve iOS’ta uygulama indirmeye yönelik yeni seçenekler, kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık ve dolandırıcılık, yasa dışı ve zararlı içerik ile diğer gizlilik ve güvenlik tehditlerine karşı yeni yollar açıyor. Bu nedenle Apple, riskleri azaltmak ve AB’deki kullanıcılara mümkün olan en iyi, en güvenli deneyimi sunmak amacıyla iOS uygulamaları için Noter tasdiki, pazar yeri geliştiricileri için yetkilendirme ve alternatif ödemelere ilişkin açıklamalar dahil olmak üzere koruma önlemleri sunuyor. Bu önlemler uygulansa bile birçok risk varlığını sürdürüyor.

“Bugün duyurduğumuz değişiklikler, Avrupa Birliği’ndeki Dijital Piyasalar Yasası’nın gerekliliklerine uygundur ve aynı zamanda AB kullanıcılarının bu düzenlemenin getirdiği kaçınılmaz olarak artan gizlilik ve güvenlik tehditlerinden korunmasına yardımcı olmaktadır. Önceliğimiz, AB’deki ve dünyadaki kullanıcılarımız için mümkün olan en iyi, en güvenli deneyimi yaratmaya devam ediyor.” diyen Apple Üyesi Phil Schiller sözlerine şöyle devam etti: “Geliştiriciler artık alternatif uygulama dağıtımı ve alternatif ödeme işlemleri için mevcut yeni araçlar ve koşullar, alternatif tarayıcı motorları için yeni özellikler ve temassız ödemeler ve daha fazlası hakkında bilgi edinebilecek. Daha da önemlisi, geliştiriciler isterlerse bugün aynı iş koşullarını sürdürmeyi seçebilirler.”

AB uygulamalarına yönelik değişiklikler, Avrupa Komisyonu’nun iOS, Safari ve App Store’u Dijital Piyasalar Yasası kapsamında “temel platform hizmetleri” olarak tanımlamasını yansıtıyor. Mart ayında Apple, AB kullanıcılarının bekleyebilecekleri değişiklikleri anlamalarına yardımcı olacak yeni kaynakları paylaşacak. Bu, AB kullanıcılarının DMA değişikliklerinin getirdiği karmaşıklıklarla başa çıkmalarına yardımcı olacak rehberliği ve App Store dışında uygulama indirme ve ödemeleri işleme koymayla ilgili yeni risklere yaklaşmaya yönelik en iyi uygulamaları içerir.

iOS’ta Yapılacak Değişiklikler

AB’de Apple, DMA’ya uyum sağlamak için iOS’ta bir dizi değişiklik yapıyor. Geliştiriciler için bu değişiklikler, uygulamaların dağıtımına yönelik yeni seçenekleri içerir. AB’de iOS’ta yapılacak değişiklikler şunları içeriyor:

  • Geliştiricilerin iOS uygulamalarını alternatif uygulama pazarlarından indirilmek üzere sunmalarına olanak tanıyan yeni API’ler ve araçlar da dahil olmak üzere, iOS uygulamalarını alternatif uygulama pazarlarından dağıtmaya yönelik yeni seçenekler.
  • Alternatif uygulama pazaryerleri oluşturmaya yönelik yeni çerçeve ve API’ler; pazaryeri geliştiricilerinin, özel pazaryeri uygulamalarından diğer geliştiriciler adına uygulamaları yüklemesine ve güncellemeleri yönetmesine olanak tanır.
  • Alternatif tarayıcı motorları için yeni çerçeveler ve API’ler — geliştiricilerin, tarayıcı uygulamaları ve uygulama içi tarama deneyimlerine sahip uygulamalar için WebKit dışındaki tarayıcı motorlarını kullanmasına olanak tanır.
  • Birlikte çalışabilirlik istek formu — geliştiricilerin iPhone ve iOS donanım ve yazılım özellikleriyle birlikte çalışabilirlik için ek istekler gönderebilecekleri yer.

Avrupa Komisyonu tarafından duyurulduğu üzere Apple, temassız ödemeleri etkileyen DMA uyumlu değişiklikleri de paylaşıyor. Buna, geliştiricilerin Avrupa Ekonomik Alanı genelindeki bankacılık ve cüzdan uygulamalarında NFC teknolojisini kullanmalarına olanak tanıyan yeni API’ler de dahildir. Ve AB’de Apple, kullanıcıların üçüncü taraf temassız ödeme uygulamasını veya alternatif bir uygulama pazarını varsayılan olarak seçmelerine olanak tanıyan yeni kontroller sunuyor.

Geliştiricilerin AB uygulamalarına yönelik yeni seçenekler kaçınılmaz olarak Apple kullanıcıları ve cihazları için yeni riskler yaratıyor. Apple bu riskleri ortadan kaldıramaz ancak DMA’nın kısıtlamaları dahilinde şirket bunları azaltmak için adımlar atacaktır. Bu güvenlik önlemleri, kullanıcılar Mart ayından itibaren iOS 17.4 veya üzerini indirdiğinde geçerli olacak ve şunları içerecektir:

  • iOS uygulamaları için noter onayı — dağıtım kanalına bakılmaksızın tüm uygulamalar için geçerli olan, platform bütünlüğüne ve kullanıcıları korumaya odaklanan temel bir inceleme. Noter onayı, otomatik kontroller ve insan incelemesinin bir kombinasyonunu içerir.
  • Geliştirici, ekran görüntüleri ve diğer önemli bilgiler de dahil olmak üzere indirmeden önce uygulamaların ve işlevlerinin kısa açıklamalarını sağlamak için Noter Tasdik sürecinden elde edilen bilgileri kullanan uygulama yükleme sayfaları.
  • Pazar yeri geliştiricileri için yetkilendirme — Pazar yeri geliştiricilerinin, kullanıcıları ve geliştiricileri korumaya yardımcı olan sürekli gereksinimlere uymalarını sağlamak için.
  • Kullanıcının cihazına yüklendikten sonra kötü amaçlı yazılım içerdiği tespit edilen iOS uygulamalarının başlatılmasını engelleyen ek kötü amaçlı yazılım korumaları .

iOS uygulamaları için Noter tasdiki ve pazar yeri geliştiricileri için yetkilendirme dahil olmak üzere bu korumalar, AB’deki iOS kullanıcılarına yönelik bazı gizlilik ve güvenlik risklerinin azaltılmasına yardımcı olur. Buna, kötü amaçlı yazılım veya kötü amaçlı kod gibi tehditler ve bunların işlevlerini veya sorumlu geliştiriciyi yanlış tanıtan uygulamaların yüklenmesi riskleri de dahildir.

Ancak Apple’ın, dolandırıcılık, dolandırıcılık ve kötüye kullanım içeren veya kullanıcıları yasa dışı, sakıncalı veya zararlı içeriğe maruz bırakan uygulamalar dahil olmak üzere diğer riskleri ele alma becerisi daha azdır. Ayrıca, Apple’ın WebKit’i dışındaki alternatif tarayıcı motorlarını kullanan uygulamalar, sistem performansı ve pil ömrü de dahil olmak üzere kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir.

DMA’nın kısıtlamaları dahilinde Apple, AB’deki iOS kullanıcı deneyiminin gizliliğini, güvenliğini ve kalitesini mümkün olduğunca korumaya kararlıdır. Örneğin, Uygulama İzleme Şeffaflığı, App Store dışında dağıtılan uygulamalarla çalışmaya devam edecek ve bir geliştiricinin verilerini uygulamalar veya web siteleri arasında izlemeden önce kullanıcının iznini isteyecek. Ancak DMA gereklilikleri, Aile Satın Alma Paylaşımı ve Satın Alma İste dahil olmak üzere App Store özelliklerinin, App Store dışından indirilen uygulamalarla uyumlu olmayacağı anlamına geliyor.

Bu değişiklikler Mart ayında yürürlüğe girdiğinde Apple, gizliliklerini ve güvenliklerini korumaya yönelik en iyi uygulamalar da dahil olmak üzere kullanıcılara sunulan seçenekleri açıklayan daha ayrıntılı kaynakları paylaşacak.

Safari’de Yapılacak Değişiklikler

Bugün iOS kullanıcıları, Safari dışında bir üçüncü taraf web tarayıcısını varsayılan tarayıcı olarak ayarlama olanağına zaten sahip. DMA’nın gereksinimlerini yansıtan Apple, kullanıcılar Safari’yi iOS 17.4 veya sonraki sürümlerde ilk kez açtıklarında ortaya çıkacak yeni bir seçim ekranını da sunuyor. Bu ekran, AB kullanıcılarından seçenekler listesinden varsayılan bir tarayıcı seçmelerini isteyecek.

Bu değişiklik DMA gerekliliklerinin bir sonucudur ve AB kullanıcılarının, kendilerine sunulan seçenekleri anlama fırsatına sahip olmadan önce bir varsayılan tarayıcı listesiyle karşı karşıya kalacakları anlamına gelir. Ekran ayrıca, bir web sayfasına gitmek amacıyla Safari’yi ilk kez açan AB kullanıcılarının deneyimini de kesintiye uğratıyor.

App Store’da Yapılacak Değişiklikler

Apple, App Store’da AB’deki uygulamalara sahip geliştiriciler için iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS dahil olmak üzere Apple’ın işletim sistemlerindeki uygulamaları etkileyen bir dizi değişiklik paylaşıyor. Değişiklikler aynı zamanda AB kullanıcılarını App Store’un güvenli ödeme işlemine alternatif kullanmanın getirdiği riskler konusunda bilgilendiren yeni açıklamaları da içeriyor.

Geliştiriciler için bu değişiklikler şunları içerir:

  • Ödeme hizmeti sağlayıcılarını (PSP’ler) kullanmaya yönelik yeni seçenekler — dijital ürün ve hizmetlere ilişkin ödemeleri işlemek için geliştiricinin uygulaması içinde.
  • Bağlantı çıkışı aracılığıyla ödemelerin işlenmesine yönelik yeni seçenekler ; kullanıcıların, geliştiricinin harici web sitesinde dijital ürünler ve hizmetler için bir işlemi tamamlayabilmeleri. Geliştiriciler ayrıca AB kullanıcılarını uygulamalarının dışında sunulan promosyonlar, indirimler ve diğer fırsatlar hakkında bilgilendirebilir.
  • İş planlama araçları — geliştiricilerin ücretleri tahmin etmeleri ve Apple’ın AB’deki uygulamalara yönelik yeni iş koşullarıyla ilişkili ölçümleri anlamaları için.

Değişiklikler ayrıca AB kullanıcılarını korumaya ve bilgilendirmeye yönelik yeni adımları da içeriyor:

  • App Store ürün sayfası etiketleri — indirdikleri bir uygulama alternatif ödeme işlemini kullandığında kullanıcıları bilgilendirir.
  • Kullanıcıların artık Apple ile işlem yapmadıklarını ve bir geliştiricinin onları alternatif bir ödeme işlemcisi kullanarak işlem yapmaya yönlendirdiğini bildiren uygulama içi açıklama sayfaları .
  • Yeni Uygulama İnceleme süreçleri — geliştiricilerin alternatif ödeme işlemcilerini kullanan işlemlerle ilgili bilgileri doğru bir şekilde ilettiklerini doğrulamak için.
  • Apple’ın Veri ve Gizlilik sitesindeki genişletilmiş veri taşınabilirliği; burada AB kullanıcıları App Store kullanımları hakkında yeni veriler alabilir ve bunları yetkili bir üçüncü tarafa aktarabilir.

Alternatif ödeme işlemlerini kullanan uygulamalar için Apple geri ödeme yapamayacak ve sorunlarla, dolandırıcılıklarla veya dolandırıcılıkla karşılaşan müşterilere destek verme konusunda daha az yetkiye sahip olacak. Sorun Bildir, Aile Paylaşımı ve Satın Alma İsteği gibi yararlı App Store özellikleri de bu işlemleri yansıtmayacaktır. Kullanıcıların ödeme bilgilerini ek taraflarla paylaşmak zorunda kalması kötü niyetli kişilerin hassas finansal bilgileri çalması için daha fazla fırsat yaratabilir. Ve App Store’da kullanıcıların satın alma geçmişi ve abonelik yönetimi yalnızca App Store’un Uygulama İçi Satın Alma sistemi kullanılarak yapılan işlemleri yansıtacaktır.

AB’deki Uygulamalar için Yeni İş Şartları

Ayrıca bugün Apple, Avrupa Birliği’ndeki geliştirici uygulamalarına yönelik yeni iş şartlarını paylaşıyor. Geliştiriciler bu yeni iş şartlarını benimsemeyi veya Apple’ın mevcut şartlarına bağlı kalmayı tercih edebilir. Geliştiricilerin, alternatif dağıtım veya alternatif ödeme işlemlerine yönelik yeni yetenekleri kullanabilmesi için AB uygulamalarına yönelik yeni iş şartlarını benimsemesi gerekiyor.

AB’deki uygulamalara yönelik yeni iş koşulları, DMA’nın alternatif dağıtım ve ödeme işlemlerine ilişkin gerekliliklerini desteklemek için gereklidir. Bu, App Store’da dağıtım ve keşif, App Store’un güvenli ödeme işlemleri, Apple’ın güvenilir ve emniyetli mobil platformu ve oluşturulacak ve oluşturulacak tüm araçlar ve teknoloji dahil olmak üzere, Apple’ın geliştiricilerin işletmeleri için değer yaratmasının birçok yolunu yansıtan bir ücret yapısını içerir. Yenilikçi uygulamaları dünya çapındaki kullanıcılarla paylaşın.

Her iki iş şartı kapsamında faaliyet gösteren geliştiriciler, App Store’un güvenli ödeme işlemlerini kullanmaya ve uygulamalarını AB’deki App Store’da paylaşmaya devam edebilir. Her iki iş şartı da Apple’ın uygulama ekosistemini tüm geliştiriciler için en iyi fırsat haline getirmeye yönelik uzun süredir devam eden çalışmasını yansıtıyor.

Yeni iş şartları kapsamında faaliyet gösteren geliştiriciler, iOS uygulamalarını App Store’dan ve/veya alternatif uygulama pazarlarından dağıtma seçeneğine sahip olacak. Bu geliştiriciler ayrıca Apple’ın işletim sistemlerindeki App Store’daki AB uygulamalarında alternatif ödeme işlemcilerini kullanmayı da seçebilirler.

AB’deki iOS uygulamalarına yönelik yeni iş koşullarının üç unsuru vardır:

  • Azaltılmış komisyon — App Store’daki iOS uygulamaları, dijital ürün ve hizmetlere ilişkin işlemlerde ya yüzde 10 (geliştiricilerin ve ilk yıllarını takip eden abonelikler için) yüzde 10 ya da yüzde 17 oranında indirimli komisyon ödeyecektir.
  • Ödeme işlem ücreti — App Store’daki iOS uygulamaları, App Store’un ödeme işlemini yüzde 3 ek ücret karşılığında kullanabilir. Geliştiriciler, ödemeleri Apple’a hiçbir ek ücret ödemeden işleme koymak için uygulamaları içinde bir ödeme hizmeti sağlayıcısı kullanabilir veya kullanıcıları web sitelerine bağlayabilir.
  • Temel Teknoloji Ücreti — App Store’dan ve/veya alternatif bir uygulama mağazasından dağıtılan iOS uygulamaları, 1 milyon eşiğinin üzerinde her yıl ilk yıllık yükleme için 0,50 Euro ödeyecektir.

AB’deki iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS uygulamaları için, ödemeleri PSP kullanarak veya web sitelerine bağlantı vererek işleyen geliştiriciler, Apple’a borçlu oldukları komisyonda yüzde 3 indirim alacak.