FTC, üretken yapay zeka yatırımları ve ortaklıkları hakkında soruşturma başlattı


ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), üretken yapay zeka yatırımları ve ortaklıkları hakkında soruşturma başlattı. Komisyon,  Alphabet (Google’ın çatı şirketi), Amazon, Anthropic, Microsoft ve OpenAI’a, üretken yapay zeka şirketleri ve büyük bulut hizmeti sağlayıcılarını içeren son yatırımlar ve ortaklıklar hakkında bilgi sağlamalarını talep eden emirler verdiğini duyurdu.

Hatırlatmak gerekirse Google, 2023 yılının Şubat ayında Anthropic’e 300 milyon dolar yatırım yapmış ve şirketin yüzde 10 hissesine sahip olmuştu. 2023 yılının Eylül ayında ise Amazon, Anthropic’e başlangıçta azınlık hissesi için 1,25 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamış ve şirkete toplamda 4 milyar dolara kadar yatırım yapabileceğini belirtmişti.

Aynı şekilde Microsoft’ta, 2019 yılının Temmuz ayında OpenAI’a 1 milyar dolar yatırım yapmış ve Ocak 2023’te OpenAI ile ortaklığını milyarlarca dolarlık bir yatırım (10 milyar dolar) ile genişlettiğini duyurmuştu.

FTC tarafından yapılan açıklamada, “Şirketler, yapay zeka geliştirme için gerekli temel teknolojilere ve girdilere erişim sağlamak amacıyla yapay zeka geliştiricileriyle ortaklıklar kurmak ve doğrudan yatırımlar yapmak da dahil olmak üzere yapay zekayı geliştirme ve kullanma konusunda bir dizi strateji uyguluyor. FTC’nin soruşturması, kurumun uygulayıcıların üretken yapay zeka geliştiricileri ile bulut hizmeti sağlayıcıları arasında oluşan yatırımlar ve ortaklıklar hakkındaki anlayışını derinleştirmesine yardımcı olacak.” ifadeleri kullanıldı.

Bilgi sağlamaları için şirketlere 45 gün süre tanıyan FTC, özellikle aşağıdakilerle ilgili bilgi aradığını belirtti:

  • Anlaşmalar ve bir yatırımın/ortaklığın stratejik gerekçesi de dahil olmak üzere, belirli bir yatırım veya ortaklığa ilişkin bilgiler.
  • Yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi, yönetişim veya gözetim hakları ve düzenli toplantıların konuları dahil olmak üzere, belirli bir ortaklığın veya yatırımın pratik sonuçları.
  • Pazar payı, rekabet, rakipler, pazarlar, satış büyümesi potansiyeli veya ürün veya coğrafi pazarlara genişleme ile ilgili bilgiler de dahil olmak üzere işlemlerin rekabetçi etkisinin analizi.
  • Üretken yapay zeka için ihtiyaç duyulan temel ürün ve hizmetlere ilişkin rekabet dinamikleri de dahil olmak üzere, yapay zeka girdileri ve kaynakları için rekabet.
  • Bu konularla ilgili herhangi bir soruşturma, bilgi talebi veya diğer soruşturmalarla bağlantılı olarak yabancı devlet kurumları da dahil olmak üzere diğer herhangi bir devlet kurumuna sağlanan bilgiler.

“Tarih, yeni teknolojilerin yeni pazarlar ve sağlıklı rekabet yaratabileceğini gösteriyor.” diyen FTC Başkanı Lina M. Khan sözlerine şöyle devam etti: “Şirketler yapay zekayı geliştirmek ve bundan para kazanmak için yarışırken, bu fırsatı engelleyen taktiklere karşı kendimizi korumalıyız. Çalışmamız, hakim şirketler tarafından sürdürülen yatırımların ve ortaklıkların yenilikçiliği bozma ve adil rekabeti baltalama riski taşıyıp taşımadığına ışık tutacak”