Elon Musk, Neuralink’in ilk kez bir insanın beynine çip yerleştirdiğini açıkladı


Elon Musk, Neuralink’in ilk kez bir insanın beynine çip yerleştirdiğini açıkladı. İlk sonuçların umut verici olduğu duyuran Elon Musk, beynine çip yerleştirilen ilk insanın durumunun iyiye gittiğini söyledi.

Neuralink’in ilk ürününün adının Telepathy olacağını açıklayan Elon Musk, ürünün sadece düşünerek telefonunuzu ya da bilgisayarınızı ve bunlar aracılığıyla neredeyse her cihazı kontrol etmenizi sağlayacağını ve ilk kullanıcıların uzuvlarını kullanmayı kaybetmiş kişiler olacağını belirtti.

Elon Musk, motor nöron hastalığı hastalığı olarak da bilinen amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığı bulunan İngiliz bilim insanı Stephen Hawking’e atıfta bulunarak, “Stephen Hawking’in bir hızlı daktilodan veya müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Amaç budur.” dedi.

İmplante edilebilir yüksek bant genişliğine sahip beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren ve öncelikle olarak felçli insanlar için çözümler sunan Neuralink, ilk beyin-bilgisayar arayüzünü 2020 yılında tanıttı ve tanıtımın ardından insanlar üzerinde deneylere başlamak için FDA’ya (Açılımı: Food and Drug Administration, Türkçesi: Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi) başvurdu. FDA onayını geçtiğimiz yılın Mayıs ayında alan Neuralink, ilk insanlı deneyler için gönüllüler aramaya başladı.

İnsanlı deneyler için en az 22 yaşında ve dikey omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına sahip 10 gönüllü arayan şirket, 6 yıl sürmesi planlanan deneye PRIME Study adını verdi. Deneyin ilk 18 ayı içinde, gönüllüler araştırmacılarla 9 farklı buluşma gerçekleştirecek ve ardından gönüllüler, 5 yıl boyunca haftada en az iki saat boyunca beyin-bilgisayar arayüzü oturumlarına katılacak.

2016 yılında Elon Musk ve sekiz nörolog Ben Rapoport, Dongjin Seo, Max Hodak, Paul Merolla, Philip Sabes, Tim Gardner, Tim Hanson, Vanessa Tolosa tarafından kurulan nöroteknoloji Neuralink, Haziran 2023’te 5 milyar değerlemeye ulaşmış ve Ağustos 2023’te Founders Fund’dan 280 milyon dolar yatırım almıştı. Neuralink, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na yaptığı başvuruya göre, Kasım 2023’te 43 milyon dolar daha yatırım aldı.