Apple Vision Pro, ABD’de satışa sunuldu


İnsanların çalışma, işbirliği yapma, bağlantı kurma, anıları yeniden yaşama ve eğlenceden keyif alma şeklini değiştiren devrim niteliğinde bir uzamsal bilgisayar olan Apple Vision Pro, ABD’de satışa sunuldu. Apple ekip üyeleri, çığır açan ürünü keşfetmekten ve yalnızca ülke genelindeki Apple Store mağazalarında mevcut olan yeni, rehberli demo deneyimine katılmaktan heyecan duyan müşterilerle kutlama yaptı.

“Uzamsal bilgisayar çağı geldi” diyen Apple CEO’su Tim Cook, “Apple Vision Pro, şimdiye kadar yaratılmış en gelişmiş tüketici elektroniği cihazıdır. Devrim niteliğindeki ve büyülü kullanıcı arayüzü, bağlantı kurma, yaratma ve keşfetme şeklimizi yeniden tanımlayacak.”

Apple Vision Pro, dijital içeriği fiziksel dünyayla kusursuz bir şekilde harmanlıyor ve mümkün olan en doğal ve sezgisel girdilerle (kullanıcının gözleri, elleri ve sesi) kontrol edilen VisionOS’ta güçlü mekansal deneyimlerin kilidini açıyor. Yepyeni App Store, kullanıcılara iOS ve iPadOS genelinde 1 milyondan fazla uyumlu uygulamanın yanı sıra Vision Pro’nun benzersiz özelliklerinden yararlanan 600’den fazla yeni deneyime erişim sağlıyor.

Devrim Yaratan Bir İşletim Sistemi ve Kullanıcı Arayüzü

Apple Vision Pro, macOS, iOS ve iPadOS’te onlarca yıllık mühendislik inovasyonunun temelleri üzerine inşa edilen VisionOS tarafından desteklenmektedir. VisionOS güçlü mekansal deneyimler sunarak işte ve evde yeni fırsatların kapısını aralıyor. Yepyeni üç boyutlu kullanıcı arayüzü ve tamamen kullanıcının gözleri, elleri ve sesiyle kontrol edilen giriş sistemi içeren navigasyon, büyülü bir his veriyor. Sezgisel hareketler, kullanıcıların uygulamalara yalnızca bakarak, seçmek için parmaklarına dokunarak, kaydırmak için bileklerini hafifçe vurarak veya yazmak için sanal klavyeyi veya dikteyi kullanarak etkileşimde bulunmalarına olanak tanır. Kullanıcılar Siri ile uygulamaları hızlı bir şekilde açabilir veya kapatabilir, medyayı oynatabilir ve daha fazlasını gerçekleştirebilir.

Kullanıcılar ayrıca Haleakalā, Joshua Tree ve Yosemite milli parkları gibi dinamik, güzel manzaralar ve hatta ayın yüzeyi gibi Ortamlara odaklanarak yoğun alanlardaki dağınıklığı azaltmalarına yardımcı olabilir. Ortamlar sayesinde kullanıcının dünyası, fiziksel bir odanın boyutlarının ötesine geçebilir. Kullanıcılar, Digital Crown’un bir dokunuşuyla, bir ortamda ne kadar mevcut olduklarını veya ortama dalmış olduklarını kontrol edebiliyor.

Olağanüstü Deneyimler

Apple Vision Pro, kullanıcıların uygulamalarıyla etkileşim kurma biçimini değiştirerek güçlü, kişisel bilgisayar kullanımına yeni bir boyut getiriyor. Üç boyutlu arayüz, uygulamaları ekranın sınırlarından kurtararak her ölçekte yan yana görünmelerini sağlar, en üstün çalışma alanını sağlar ve çoklu görev ve işbirliği için sonsuz bir tuval oluşturur.

VisionOS mevcut geliştirici çerçevelerinden yararlandığından, iOS ve iPadOS’ta 1 milyondan fazla tanıdık uygulama Apple Vision Pro’da mevcuttur ve otomatik olarak yeni giriş sistemiyle çalışır. Vision Pro’da ayrıca kullanıcıların diğer platformlardan farklı olarak uzamsal bilgi işlem deneyimleri sunan uygulamaları bulabileceği tamamen yeni bir App Store bulunmaktadır. Uygulamalar herhangi bir yerde düzenlenebilir ve mükemmel boyuta ölçeklendirilebilir; bu arada kullanıcının kendi alanında mevcut kalmasına da olanak sağlanır.

Üretkenlik için sonsuz bir tuval: Fantastical, Freeform, JigSpace gibi önemli üretkenlik ve işbirliği uygulamaları, Microsoft 365 ve Slack uygulamalarıyla Apple Vision Pro, günlük görevler için ideal bir üretkenlik aracıdır. İnanılmaz çoklu görevler için uygulamalar her ölçekte yan yana görünebilir ve Magic Keyboard ve Magic Trackpad desteğiyle kullanıcılar mükemmel çalışma alanını oluşturabilir. Mac Virtual Display ile kullanıcılar Mac’lerinin güçlü yeteneklerini Vision Pro’ya taşıyarak profesyonel iş akışları için ideal, devasa, özel ve taşınabilir bir 4K ekran oluşturabilirler.

Üstün eğlence deneyimi: Apple Vision Pro, her göz için 4K TV’den daha fazla piksel sunan ultra yüksek çözünürlüklü ekranlara sahiptir ve kullanıcıların Apple TV+, Disney+, Max ve diğer hizmetlerden filmleri ve TV şovlarını bir ekranda izlemesine olanak tanır HDR içeriği desteğiyle 100 fit genişlik hissi veriyor. Apple TV uygulamasında kullanıcılar, nerede olurlarsa olsunlar inanılmaz derinliğe sahip 150’den fazla 3D içeriğe erişebiliyor. Vision Pro ayrıca, Spatial Audio ile çekilen 180 derecelik, üç boyutlu 8K kayıtlarla kullanıcıları aksiyonun içine sokan, Apple’ın öncülük ettiği olağanüstü yeni eğlence formatı Apple Immersive Video’yu da tanıtıyor. Kullanıcılar ayrıca Encounter Dinosaurs gibi yeni etkileşimli deneyimlerin keyfini çıkarabilirler.

Yeni oyun deneyimleri: Oyuncular, Apple Arcade’deki 250’den fazla oyun da dahil olmak üzere App Store’daki oyunlara erişebilir. NBA 2K24 Arcade Edition ve Sonic Dream Team gibi popüler oyunlar, inanılmaz ses ve popüler oyun kumandaları desteğiyle istedikleri kadar büyük bir ekranda oynanabilir. Game Room, What the Golf? ve Super Fruit Ninja gibi yeni uzamsal oyunlar, oyuncuların etrafındaki alanı dönüştürerek benzersiz ve ilgi çekici oyun deneyimleri sunmak için Apple Vision Pro’nun güçlü özelliklerinden yararlanıyor.

Hayata Geçen Anılar

Apple Vision Pro, kullanıcıların en sevdikleri anıları tamamen yeni yöntemlerle yakalayıp yeniden yaşamalarına olanak tanıyor. Uzamsal fotoğraflar ve videolar, kullanıcıları zamanda özel bir ana geri götürür ve Uzamsal Ses, deneyimi inanılmaz derecede sürükleyici hale getirir. Kullanıcılar hareket halindeyken iPhone 15 Pro veya iPhone 15 Pro Max cihazlarında uzamsal video yakalayabilir ve bunları Vision Pro’da yeniden yaşayabilirler. Kullanıcılar aynı zamanda tüm fotoğraflarını ve videolarını, genişleyen ve kullanıcının etrafını saran Panoramalar da dahil olmak üzere, parlak renklere ve muhteşem ayrıntılara sahip, gerçek boyut ölçeğinde görüntüleyebiliyor ve böylece kendilerini tam olarak çekildikleri yerdeymiş gibi hissedebiliyorlar.

FaceTime Uzamsal Hale Geliyor

Apple Vision Pro’daki FaceTime, kullanıcının etrafındaki alandan yararlanarak aramadaki herkesin gerçek boyutunda görünmesini sağlarken Uzamsal Ses, her kişinin sesinin bulunduğu kutucuktan geliyormuş gibi duyulmasını sağlar. Bir kullanıcı FaceTime’da Vision Pro takıyorsa kendi Persona’sı olarak görünürken Mac, iPad veya iPhone’dan katılan diğer kişiler bir kutucukta görünür.

Persona, bir Apple Vision Pro kullanıcısının, aramadaki diğer kişilerin yüz ifadelerini ve el hareketlerini gerçek zamanlı olarak görmesine olanak tanıyan özgün bir mekansal temsilidir. Makine öğrenimi tekniklerini kullanan bir Persona, Vision Pro kullanılarak yalnızca birkaç dakika içinde oluşturulabilir. Personalar ayrıca Zoom, Cisco Webex ve Microsoft Teams gibi üçüncü taraf video konferans uygulamalarında da çalışır.

Çığır Açan Tasarım

Apple Vision Pro, Apple’ın yenilikçiliğini ve Mac, iPhone gibi yüksek performanslı ürünleri ve Apple Watch gibi giyilebilir ürünleri tasarlama deneyimini temel alarak şimdiye kadarki en gelişmiş kişisel elektronik cihazın ortaya çıkmasını sağlıyor. Performans, mobilite ve giyilebilirlik konusunda iddialı hedeflere ulaşmak için mümkün olan en gelişmiş malzemeleri kullanan, güzel ve kompakt bir tasarımda şaşırtıcı miktarda teknoloji bir araya getirildi.

Apple Vision Pro, kullanıcıların uyumlarını kişiselleştirebilmeleri için modüler bir sistem olarak tasarlandı. Üç boyutlu olarak şekillendirilmiş lamine camdan oluşan benzersiz bir parça, kullanıcının yüzünün etrafında hafifçe kıvrılıyor ve özel alüminyum alaşımlı çerçeveye akıyor. Light Seal, yumuşak bir kumaştan yapılmıştır ve kullanıcının yüzüne tam oturacak şekilde esneyebilen çeşitli şekil ve boyutlarda mevcuttur. Esnek kayışlar sesin kullanıcının kulaklarına yakın kalmasını sağlarken, birlikte verilen Solo Örgü Bant ve Çift Döngü Bandı kullanıcıların kendileri için en uygun olanı bulmasına olanak tanır. Görme düzeltme ihtiyacı olanlar için, ZEISS Optik Ek Parçalar reçeteyle veya Vision Pro’ya manyetik olarak bağlanan okuyucular olarak mevcut olup kullanıcıların ekranın inanılmaz keskinlik ve netliğinden tam olarak yararlanmasına olanak tanır.

Rakipsiz İnovasyon

Apple Vision Pro, kompakt, giyilebilir bir form faktöründe olağanüstü bilgi işlem performansı sunmak üzere tasarlandı. Apple silikonu üzerine inşa edilmiş çığır açan ultra yüksek çözünürlüklü bir görüntü sistemine sahip Vision Pro, 23 milyon pikseli her biri posta pulu boyutunda, geniş renk ve yüksek dinamik aralığa sahip iki ekrana sığdırmak için mikro OLED teknolojisini kullanıyor. Bu teknolojik atılım, inanılmaz keskinlik ve netlik sağlayan özel lensler ve gelişmiş Uzamsal Ses ile bir araya gelerek dudak uçuklatan deneyimler sunar.

Apple Vision Pro ayrıca, hızlı tepki veren, sezgisel girdiler için yüksek hızlı kameralar ve kullanıcının gözlerine görünmez ışık desenleri yansıtan bir LED halkası kullanan yüksek performanslı bir göz izleme sistemine de sahiptir. Kullanıcının etrafındaki insanlarla bağlantıda kalmasına yardımcı olmak için Apple, EyeSight adında çığır açan yeni bir özellik tasarladı. Bir kişi Vision Pro takan birine yaklaştığında cihaz şeffaf görünüyor; kullanıcının hem kendisini görmesini hem de gözlerini göstermesini sağlıyor. Kullanıcı bir Ortamın içindeyken veya bir uygulamayı kullanırken, EyeSight diğerlerine kullanıcının neye odaklandığına dair görsel ipuçları verir.

Çığır açan ekran, gelişmiş ses deneyimleri, yüksek performanslı göz izleme sistemi ve daha fazlası, benzersiz bir çift çip tasarımında Apple silikon tarafından destekleniyor. M2 çipi güçlü bağımsız performans sunarken, yepyeni R1 çipi 12 kameradan, beş sensörden ve altı mikrofondan gelen girdileri işleyerek içeriğin kullanıcının gözünün önünde görünüyormuş gibi hissetmesini sağlar.