Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2023’ün dördüncü çeyreğinde 86,3 milyar dolar gelir elde etti


Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2023 mali yılının dördüncü çeyreğine ait finansal sonuçları açıkladı. Şirket dördüncü çeyrekte, 2022 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artışla 86,3 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Bu güçlü sonuç, şirketin arama, YouTube ve bulut bilişim gibi temel iş kollarındaki sağlam büyümeye bağlı.

Google’ın arama motorundan elde ettiği gelir, 2023’ün son çeyreğinde 48 milyar dolara yükselerek rekor kırdı. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüz 12’lik bir artışa denk geliyor. Faaliyet geliri 23,7 milyar dolar ve net geliri 20,7 milyar dolar olan Google’ın toplam reklam geliri ise yüzde 11 arttı.

YouTube’un reklam gelirleri 2023’ün son çeyreğinde 9,2 milyar dolara yükselerek bir önceki yıla göre yüzde 16’lık bir artış gösterdi. Bu, YouTube’un artan popülerliğini ve reklamverenler nezdindeki cazibesini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Alphabet’in bulut bilişim hizmeti Google Cloud, 2023’ün son çeyreğinde 9,19 milyar dolar gelir elde etti ve bir önceki yıla göre yüzde 26 büyüdü. Bu, Google’ın Amazon Web Services ve Microsoft Azure gibi rakiplerine karşı önemli bir kazanç elde ettiğini gösteriyor.

Google Play ve reklam dışı YouTube gelirlerini içeren “Google abonelikleri, platformları ve cihazları” kategorisi, 2023’ün son çeyreğinde 10,79 milyar dolar gelir elde etti. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 23’lük bir artışa denk geliyor.

Alphabet CFO’su Ruth Porat, 2023’ü güçlü bir şekilde kapattıklarını ve 2024 yılı için de iyimser olduklarını söyledi. Porat, “Büyüme fırsatlarımızı desteklemek için yatırım yaparken maliyet tabanımızı kalıcı bir şekilde yeniden yapılandırma çalışmalarımıza bağlı kalmaya devam ediyoruz.” dedi.

Alphabet’in 2023’ün dördüncü çeyreğinde elde ettiği güçlü sonuçlar, şirketin dijital ekonomideki lider konumunu sağlamlaştırıyor. Arama, YouTube ve bulut bilişim gibi temel iş kollarındaki sağlam büyüme, Alphabet’in önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam edeceğini gösteriyor.