Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi


Hava Kuvvetleri Komutanlığının muharip uçak ihtiyacı için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle, Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından geliştirilen milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.


Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.

Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, milli muharip uçak KAAN’ın ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını bildirdi.

KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek. Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

“Türk savunma sanayisinin gurur günlerinden birini daha yaşadık.” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Milli muharip uçağımız Kaan, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Böylece Türkiye, kendi 5’inci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir aşamayı daha geride bıraktı.

“Yapamazlar” diyen öz güven fukaralarına, “parçası kalorifer peteğine benziyor” diyen hazımsızlara, ilk andan itibaren Kaan projesini baltalamaya çalışan iş birlikçilere rağmen millî muharip uçağımız, hamdolsun bugün göklerle buluştu.

Dosta güven, düşmana korku salan Kaan’ımızın diğer testlerini de süratle tamamlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Önümüzdeki dönemde savunma sanayisinde milletimize yeni müjdeler vermeyi sürdüreceğiz.”

Milli muharip uçak KAAN ile Türkiye, 5. nesil savaş uçağı üretebilen 5 ülkeden biri olacak.