Bard’ın ismini Gemini olarak değiştiren Google, Gemini 1.5 Pro modelini duyurdu


Google, yapay zeka alanında önemli bir gelişmeye imza atarak yeni nesil modeli Gemini 1.5 Pro’yu duyurdu. Daha az işlem gücü kullanırken daha yüksek performans sunan Gemini 1.5 Pro, 1 milyona kadar jetonluk bağlam penceresiyle AI modellerinin işleyebileceği bilgi miktarını önemli ölçüde artırıyor.

Daha Güçlü ve Verimli Performans

Gemini 1.5 Pro, Google’ın Uzmanlar Karması (MoE) mimarisini kullanarak AI modellerinin eğitim ve hizmet verme aşamalarında daha verimli hale getirilmesini sağlıyor. Bu sayede, 1.0 Ultra modeliyle karşılaştırılabilir bir performans sunarken daha az işlem gücü kullanıyor.

1 Milyon Jetona Kadar Bağlam Penceresi

Gemini 1.5 Pro’nun en önemli özelliklerinden biri, 1 milyona kadar jetonluk bağlam penceresi ile AI modellerinin işleyebileceği bilgi miktarını önemli ölçüde artırması. Bu sayede, modeller daha uzun metinleri, kodları, videoları ve sesleri işleyebilecek ve daha tutarlı, alakalı ve kullanışlı sonuçlar üretebilecek.

Yeni Yetenekler ve Uygulamalar

Gemini 1.5 Pro’nun uzun bağlam penceresi, yeni AI yeteneklerinin geliştirilmesine de olanak tanıyor. Model, karmaşık problemler hakkında daha derinlemesine analizler yapabilecek, kod yazımında daha fazla yardımcı olabilecek ve daha yaratıcı içerikler üretebilecek.

Sorumlu Dağıtım ve Güvenlik

Google, Gemini modellerini sorumlu bir şekilde dağıtmaya ve güvenliğini sağlamaya büyük önem veriyor. 1.5 Pro modeli de kapsamlı etik ve güvenlik testlerinden geçirildi. Google, modeli daha geniş bir kitleye sunmadan önce de testlere devam edecek.

Sınırlı Önizleme ve Fiyatlandırma

Gemini 1.5 Pro’nun sınırlı bir önizlemesi, AI Studio ve Vertex AI aracılığıyla geliştiricilere ve kurumsal müşterilere sunulmaya başladı. Modelin daha geniş bir sürüme hazır olduğunda ise standart 128.000 token bağlam penceresiyle 1.5 Pro’nun sunulması planlanıyor. Google, yakın zamanda 1 milyon tokene kadar ölçeklenen fiyatlandırma katmanlarını da sunmayı planlıyor.