İnceleme tamamlandı: Altman ve Brockman, OpenAI’ya liderlik etmeye devam edecek


OpenAI Yönetim Kurulu Özel Komitesi, WilmerHale tarafından yapılan incelemenin tamamlandığını duyurdu. WilmerHale tarafından geliştirilen kayıtlara dayanarak ve Özel Komite’nin tavsiyesi üzerine Kurul, Sam Altman ve Greg Brockman’ın OpenAI’da devam eden liderliğine olan güvenini dile getirdi.

OpenAI Yönetim Kurulu Başkanı Bret Taylor, “Oybirliğiyle Sam Altman ve Greg Brockman’ın OpenAI için doğru liderler olduğu sonucuna vardık” dedi.

Sam Altman, CEO olarak OpenAI Yönetim Kurulu’na yeniden katılacak.

OpenAI Yönetim Kurulu ayrıca, genişleme taahhüdünün bir parçası olarak üç yeni Yönetim Kurulu üyesinin seçildiğini duyurdu:

  • Dr. Sue Desmond-Hellmann: Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın eski CEO’su ve Pfizer Yönetim Kurulu’nda ve Başkanın Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi’nde yer alıyor.
  • Nicole Seligman: Sony’nin eski Başkan Yardımcısı ve Global Genel Danışmanı, Sony Entertainment Başkanı ve Paramount Global, Meira GTx ve Intuitive Machines’in Yönetim Kurulunda yer almaktadır.
  • Fidji Simo: Instacart CEO’su ve Başkanı ve Shopify Yönetim Kurulu Üyesi.

Yeni üyeler, küresel organizasyonlara liderlik etme ve teknoloji, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve yönetim kurulu yönetimleri de dahil olmak üzere karmaşık düzenleyici ortamlarda gezinme konusunda deneyime sahip. Mevcut yönetim kurulu üyeleri Adam D’Angelo, Larry Summers ve Bret Taylor’ın yanı sıra Greg Brockman, Sam Altman ve OpenAI’ın üst yönetimiyle yakın işbirliği içinde çalışacaklar.

Taylor ayrıca şunu belirtti: “Yönetim Kurulu Başkanı olarak Sue, Nicole ve Fidji’yi OpenAI Yönetim Kurulu’nda görmekten heyecan duyuyorum. Deneyimleri ve liderlikleri, Yönetim Kurulunun OpenAI’ın büyümesini denetlemesine ve OpenAI’ın yapay genel zekanın tüm insanlığa fayda sağlama misyonunu sürdürmemizi sağlamasına olanak tanıyacak.”

Kurul ayrıca OpenAI’ın yönetişim yapısında önemli iyileştirmelerin kabul edildiğini duyurdu:

  • OpenAI’ın Çıkar Çatışması Politikasının Güçlendirilmesi;
  • Tüm OpenAI çalışanları ve yüklenicileri için anonim bir raporlama kaynağı olarak hizmet verecek bir ihbar hattı oluşturmak; Ve
  • OpenAI’ın temel misyonunun uygulanmasına ve ilerletilmesine odaklanan bir Misyon ve Strateji komitesi de dahil olmak üzere ek Yönetim Kurulu komiteleri oluşturmak.

Genişleyen kurul, OpenAI’ın misyonunu en iyi şekilde gerçekleştirmek için yönetişim prosedürlerini geliştirmeye yönelik önemli çalışmalarına öncelik verecek. Taylor, “Küresel fayda için dönüştürücü teknolojileri yönetmedeki rolümüzün büyüklüğünün farkındayız” diye ekledi.

Özel Komite, WilmerHale’in bu kapsamlı incelemeyi gerçekleştirirken yaptığı önemli çalışmayı kabul etti ve OpenAI’ın mevcut ve eski Yönetim Kurulu üyelerine, danışmanlarına ve çalışanlarına işbirliklerinden dolayı teşekkür etti. OpenAI Yönetim Kurulu Özel Komitesi bulguların bir özetini yayınladı.

WilmerHale incelemesi ve bulgularının özeti

8 Aralık 2023’te Özel Komite, Sam Altman ve Greg Brockman’ın 17 Kasım 2023’te OpenAI Yönetim Kurulu’ndan çıkarılması ve Altman’ın CEO olarak görevden alınmasıyla ilgili olayları gözden geçirmek üzere WilmerHale’i görevlendirdi. WilmerHale, 30.000’den fazla belgeyi inceledi, OpenAI’ın önceki Yönetim Kurulu üyeleri, OpenAI yöneticileri, önceki Kurulun danışmanları ve diğer ilgili tanıklar dahil olmak üzere düzinelerce röportaj gerçekleştirdi.

Özel Komite, WilmerHale’e kapsamlı bir inceleme yapması için gerekli kaynakları ve yetkiyi sağladı. Pek çok OpenAI çalışanının yanı sıra mevcut ve eski Yönetim Kurulu üyeleri de inceleme sürecinde işbirliği yaptı. WilmerHale, incelemenin ilerlemesi ve sonuçları hakkında Özel Komite’ye birkaç kez brifing verdi.

WilmerHale, önceki Kurulun dikkatine sunulan yönetim ve yönetişim konularının yanı sıra WilmerHale’in inceleme sırasında tespit ettiği ek konuları değerlendirdi. WilmerHale, önceki Yönetim Kurulu ile Altman arasında 17 Kasım olaylarını hızlandıran bir güven kaybı olduğunu tespit etti.

WilmerHale, önceki Kurul tarafından 17 Kasım’da yayınlanan kamuya açık gönderiyi inceledi ve açıklamanın önceki Kurulun kararını ve gerekçelerini doğru bir şekilde aktardığı sonucuna vardı. WilmerHale, önceki Yönetim Kurulunun o sırada eylemlerinin iç yönetim zorluklarını hafifleteceğine inandığını ve eylemlerinin Şirketin istikrarını bozacağını öngörmediğini tespit etti. WilmerHale ayrıca önceki Kurulun kararının ürün güvenliği veya güvenliği, geliştirme hızı, OpenAI’ın mali durumu veya yatırımcılara, müşterilere veya iş ortaklarına yaptığı açıklamalara ilişkin endişelerden kaynaklanmadığını tespit etti. Bunun yerine, önceki Yönetim Kurulu ile Altman arasındaki ilişkideki bozulma ve güven kaybının bir sonucuydu. WilmerHale, önceki Kurulun, kararını kısaltılmış bir zaman çerçevesinde, kilit paydaşlara önceden bildirimde bulunmaksızın ve tam bir soruşturma yapılmadan veya Altman’a önceki Kurulun endişelerini dile getirme fırsatı vermeden uyguladığını tespit etti. WilmerHale, önceki Kurulun Altman’ı feshetme konusunda geniş takdir yetkisi dahilinde hareket ettiğini, ancak aynı zamanda bu davranışının görevden alınmayı gerektirmediğini de tespit etti.

WilmerHale bulgularını inceledikten sonra Özel Komite, tüm Kurul’a Altman ve Brockman’ın yeniden işe alınmasına ilişkin 21 Kasım kararını onaylamasını tavsiye etti. İncelemenin bulguları hakkında bilgi sahibi olan Özel Komite, Altman ve Brockman’ın OpenAI’da devam eden liderliğine olan güvenini dile getirdi.

Sam Altman: “Bu deneyimden çok şey öğrendim”

WilmerHale tarafından yapılan incelemenin tamamlanmasının ardından CEO olarak OpenAI Yönetim Kurulu’na yeniden katılacak olan Sam Altman, konuyla ilgili X’ten yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Yeni yönetim kurulu üyelerimize hoş geldiniz demekten çok mutluyum: Fidji Simo, Sue Desmond-Hellmann ve Nicole Seligman ve Bret, Larry ve Adam ile çalışmaya devam edeceğim.

Ekibimizdeki herkese dirençli oldukları (harika bir OpenAI becerisi!) ve zorlu bir dönemde odaklanmayı sürdürdükleri için minnettarım.

Özellikle, güçlü ortaklığımız ve dizi boyunca ve gerçekten önemli olan tüm sessiz anlarda gösterdiği liderlik için Mira’ya teşekkür etmek istiyorum. Ve OpenAI’ın var olamayacağı özel bir liderlik rolü oynayan Greg. Siperlerde olmak her zaman berbattır ama orada ikisiyle birlikte olmak çok daha iyi.

Bu deneyimden çok şey öğrendim. Sanırım şimdi şunu söyleyeceğim: Eski bir yönetim kurulu üyesinin bazı eylemleriyle OpenAI’ya zarar verdiğine inandığımda, bu durumu daha fazla zarafet ve dikkatle ele almalıydım. Bunun için özür dilerim ve keşke farklı şekilde yapsaydım. İlgili herkesten doğru bilgileri almanın hayati önemine içten bir inancım olduğunu varsayıyorum.

Önümüzde önemli işler var ve size sırada ne olduğunu göstermek için sabırsızlanıyoruz.”