Apple, yapay zeka girişimi DarwinAI’ı satın aldı


Apple, 2024’te üretken yapay zeka alanında büyük bir hamle yapmaya hazırlanırken, Kanadalı yapay zeka girişimi DarwinAI’ı satın aldı. Satın alma işleminin bedeli açıklanmazken, DarwinAI’ın onlarca çalışanının Apple’ın yapay zeka ekibine katıldığı belirtildi.

DarwinAI, üretim süreçlerinde bileşenleri görsel olarak incelemek için yapay zeka teknolojisi geliştiren bir şirket. Şirketin temel teknolojilerinden biri ise yapay zeka sistemlerini daha küçük ve daha hızlı hale getirmek. Bu, yapay zekayı tamamen bulutta çalıştırmak yerine cihazlarda çalıştırmaya odaklanan Apple için oldukça faydalı olabilir.

Anlaşmanın bir parçası olarak DarwinAI’ın kurucu ortaklarından Alexander Wong da Apple’ın yapay zeka ekibine yönetici olarak katıldı.

Apple, satın alma işlemiyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı ancak “zaman zaman daha küçük teknoloji şirketlerini satın aldığını” doğruladı.

Apple’ın bu hamlesi, bu yıl içinde üretken yapay zeka alanında büyük bir hamle yapmayı planladığının bir göstergesi olarak görülüyor. Şirket, iOS 18’e ChatGPT’nin arkasındaki teknolojiye dayanan yeni özellikler eklemeyi planlıyor. CEO Tim Cook, Apple’ın bu yıl yapay zeka alanında “yeni bir çığır açacağına” söz verdi.

Apple, son on yılda rakiplerinden daha fazla yapay zeka şirketi satın almasına rağmen, üretken yapay zeka pazarında geride kaldı. OpenAI’ın ChatGPT’sinin 2022’de piyasaya sürülmesiyle Apple’ın hazırlıksız yakalandığı ve Google ve Microsoft gibi rakiplerinin gerisinde kaldığı belirtiliyor.

Apple, DarwinAI’ı satın alarak üretken yapay zeka pazarında kayıp zamanı telafi etmeyi ve bu alandaki liderliği ele geçirmeyi umut ediyor.