Elon Musk’ın yapay zekası Grok, açık kaynak olarak yayınlandı


Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI tarafından geliştirilen Grok modeli, GitHub’da yayına alınarak araştırma ekipleri ve geliştiricilere sunuldu. Bu hamle, modelin daha da geliştirilmesine ve OpenAI, Microsoft ve Google gibi dev şirketlerin modelleriyle rekabet etmesine imkan sağlayacak.

314 milyar parametreli Uzmanlar Karışımı modeli Grok-1’in temel model ağırlıklarını ve ağ mimarisini içeren açık kaynak kod, ticari kullanıma izin veren Apache 2.0 lisansı altında paylaşıldı. Modelin eğitildiği veriler ve X’e özel gerçek zamanlı erişim ise kapsam dışında kaldı.

Grok’un en önemli özelliği, X’e ve platformdaki kullanıcı tarafından oluşturulan bilgilere özel erişim imkanı sunmasıydı. Bu sayede model, X’teki milyarlarca gönderi üzerinde eğitilmiş ve güncel bilgilere erişim sağlayarak kullanıcıların en güncel sorularına yanıt verebilmişti.

2023 Kasım ayında kapalı beta olarak sunulan Grok, X Premium + abonelik hizmetiyle 16 dolar/ay veya 168 dolar/yıl ücret karşılığında kullanılabiliyordu.

Grok’un açık kaynak hale getirilmesi, Elon Musk’ın OpenAI’a karşı olan tutumunu da yansıtıyor. Musk, OpenAI’ın da kodlarını açık kaynaklı hale getirmesi gerektiğini savunuyor ve OpenAI’ı “yalan” olarak nitelendirmişti.

Bu gelişme, yapay zeka alanındaki araştırma ve geliştirmeleri hızlandıracak ve yeni inovasyonlara yol açması bekleniyor.