Google, yapay zeka ile selleri 7 gün öncesine kadar tahmin etmeye başladı


Google, Nature dergisinde yayınlanan bir makalede, yapay zekanın sel tahminlerini nasıl ölçeklendirmeye yardımcı olabileceğini ve dünyanın iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerine nasıl yardım sağlayabileceğini açıkladı.

Yapay zeka, nehir taşkınları hakkında 7 gün öncesine kadar daha doğru bilgiler sağlıyor. Bu sayede 80 ülkede 460 milyon insanın yaşadığı bölgelerde sel tahmini yapılabiliyor. Mümkün olduğunda Google Arama, Google Haritalar ve Android bildirimleri aracılığıyla da tahminler sunuluyor.

Google Araştırma tarafından oluşturulan yapay zeka tabanlı küresel hidrolojik teknolojiler, mevcut en son teknolojiye göre sel tahminlerini önemli ölçüde iyileştiriyor. Bu, taşkınla ilgili güvenilir verilerin az olduğu ülkeler için bile geçerli. Erken uyarı sistemleri ölümlerin azaltılmasına önemli ölçüde yardımcı olabilir ve daha fazla teslim süresine sahip olmak topluluklar için son derece faydalıdır.

Google, 2018’den beri Hindistan, Bangladeş ve Afrika’daki 20 ülkede sel tahminleri sağlıyor. 2022’de Flood Hub platformunu kullanıma sunarak 15 Afrika ülkesinde daha tahminlere erişim sağladı. 2023’te ise Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Güney ve Orta Amerika’da 60 yeni ülke ekledi.

Google, sel tahminlerini geliştirmeye ve daha geniş bir alana yaymaya devam ediyor. Hedef, ani sel ve kentsel sel de dahil olmak üzere sel ile ilgili diğer türdeki olayları ve afetleri tahmin etmek. Ayrıca iklim değişikliğinin etkilerine karşı koymak için yapay zekanın nasıl kullanılacağını da araştırıyor.

Google’ın yapay zeka tabanlı sel tahmin sistemi, dünyanın en savunmasız topluluklarından bazılarını korumaya yardımcı oluyor. Bu sistem, iklim değişikliğinin tehdidi arttıkça daha da önemli hale gelecek.