FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı


2023 yılının Kasım ayında FTX’in çöküşüyle ilgili olarak yedi dolandırıcılık ve komplo suçlamasının tamamından suçlu bulunan Sam Bankman-Fried, New York Güney Bölgesi Yargıcı Lewis Kaplan tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıç, suçlamaların dördü için 20 yıl, diğer ikisi için de 5 yıl hapis cezası uyguladı ve savcıların önerdiği gibi Bankman-Fried’ın, 25 yıl hapis cezasına ek olarak ABD hükümetine 11 milyar dolardan fazla para cezası almasına karar verdi.

Yalan söyleme ve pişmanlık eksikliği: Bankman-Fried, FTX müşterilerinin para kaybetmediğini iddia ederek duruşmada yalan söylemekle suçlandı. Yargıç Lewis Kaplan, Bankman-Fried’ın herhangi bir pişmanlık göstermediğini de vurguladı.

Suçun büyüklüğü: Bankman-Fried’ın dolandırıcılığı 10 milyar doları aşan bir kayba yol açtı. Bu durum, bu dolandırıcılığı tüm zamanların en büyük finansal dolandırıcılıklarından biri haline getiriyor.

Savcıların ve avukatların talepleri: ABD Adalet Bakanlığı savcıları Bankman-Fried için 40 ila 50 yıl arasında hapis cezası talep etmişti. Bankman-Fried’ın avukatları ise 63 ila 78 ay arasında bir ceza önerdi.

Mahkemenin kararı: Yargıç Kaplan, her iki tarafın taleplerini de dikkate almayarak Bankman-Fried’ı 25 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kaplan, Bankman-Fried’ın yalan söylediğini ve pişmanlık duymadığını gözlemlediğini söyledi.

Emsal teşkil edebilecek bir ceza: Uzmanlar, bu cezanın kripto dolandırıcılığıyla ilgili gelecekteki cezalar için bir emsal teşkil edebileceğini belirtiyor. Yani bu ceza, benzer suçlar için bir ölçüt haline gelebilir.

Şartlı tahliye ve iyi hal indirimi: Federal sistemde şartlı tahliye olmasa da, Bankman-Fried gibi sanıkların İlk Adım Yasası kapsamında iyi hal kredisi kazanabileceklerini ifade ediyor. Bu durum, mahkumların hapisteyken iyi halden cezalarını azaltabilmesini destekliyor. İlk kez şiddet içermeyen suç işleyenlerin cezalarında indirim kazanmaları için sunulan çeşitli fırsatların neticesinde sanık cezasının ilk verilen cezanın yüzde 15’ine kadar indirilebilir.

Duruşmadaki itiraflar: Bankman-Fried, duruşmada bir dizi hatalı karar verdiğini kabul etti. Fakat bu hataların bencilce olmadığını savundu. Bankman-Fried, kefaletini kaybettiğinden beri Brooklyn’deki Metropolitan Gözaltı Merkezi’nde tutuluyor.